9 Most Common Problems With Website Design Projects (And How to Fix Them)

This article outlines the common shortcomings of website design projects based on the feedback from clients, project leads, and agency owners. The goal of this article is to outline common issues that arise during the course of a website project that are preventable.

1.) Too many decision makers. “Too many cooks in the kitchen.”

There’s a well-known expression in the design community that you can’t make “good design by committee,” and there’s a lot of wisdom to this expression.

Website project problems

Too many decision makers can ruin a web project. Design by committee produces unsophisticated, unremarkable, immature, and non-impactful design–period. Too many decision makers will naturally cause disagreements, taste comparisons, “meeting in the middle” compromises, and the lowering of design standards.

 

When too many decision makers play a role, the project committee begins to ignore the expertise of professionals and micromanagement over the design process becomes the prevailing method. This hurts the quality of the outcome.

 

Solution: Appoint a web project team that has experience with digital design projects. Make sure that the decision-making team trusts the advice and recommendations that come from solution experts, such as designers, UX researchers, marketers, and branding specialists.

 

2.) Key stakeholders are brought in too late. AKA: “Drive by feedback”

When key stakeholders are brought in too late, they lack context into prior decision making. This causes problems.

Website project problems #2

When key stakeholders (that have the authority to steer the project in new directions) are brought it too late, they may veto designs, question premises, or flat out misunderstand the work in progress. Often this is the classic moment a website design project spins out of control. The project teams may, that they moment, will feel behind schedule and may begin producing lower quality work in order to speed up the process and placate the out-of-touch decision maker.

 

Solution: Explain to stakeholders that the project will be more successful if decision makers are involved throughout the project process. If a stakeholder cannot commit, can they empower a steering team or nominate other decision makers for the duration of the project.

3.) “I’ll know it when I see it.” –> Ineffective and unclear authoritarian input.

Some stakeholders have a vague mental picture of the design that they are trying to achieve with a web project. These stakeholders want design teams to replicate this mental image and are not open to other possibilities.

Website project problems #3

There is a fundamental challenge at play in this situation. The stakeholder who holds firmly to this mental picture is not trusting in the professional experience of the design and project team to solve and focus a core problem.

 

Design teams are trained to solve problems using design as their vehicle, and unfortunately most designers are not trained in mind reading. The “I’ll know it when I see it” approach to decision-making can kill progress on any design project because it can be like trying to catch butterflies during a hurricane. This type of guidance reduces the morale of a project team, causes team members stop thinking critically and can shut down innovation on a project unnecessarily.

 

Solution: Have a frank and open conversation about the design decision-making process with stakeholders. Discuss what the process for decision-making looks like in advance. Ask for stakeholders to be open to new ideas. Use mood-boards, comparison examples, and involve stakeholders in the lead up to the first design presentation.

 

4.) Misaligned expectations and scope creep.

Scope creep can occur when a web project team gets inputs and requests that were not understood early on.

Website project problems #4

Sometimes these “out of scope” requests are introduced later in the project and the project team doesn’t have a mechanism for prioritization or filtering such requests. These misaligned expectations can cause projects to launch over budget, late, or not at all. For web teams that tackle the increased work, the quality of work or testing of the work may drop overall–harming project outcomes.

 

Solution: It’s best to have an open and honest conversation about how to handle requests, ideas, and misaligned expectations as early in the process as possible. In addition, project teams should set goals for a website and define the initial scope of a site based on those goals. Additionally, use a wish list to capture and prioritize ideas for after the website’s launch in order to keep the project quality high.

 

5.) A performance drop after the launch of the site. “Ummm, the site looks pretty. So why are we not getting leads anymore?”

Many website projects focus on look-and-feel without really focusing on what matters most: driving results and building a powerful growth engine for business. Websites have a job to do, and it’s important to highlight goals, metrics, and outcomes that are priority outcomes for a website.

Website project problems - performance drop #5

At Ironpaper, we focus on qualified lead generation and sales nurturing which have very clear and measurable metrics. Metric-based goals are critical to building and launching successful websites and businesses. These metrics should be top of mind from early on in the web design project process and used in strategy, planning, design, UX, development, and marketing relative to the website.

 

Solution: Set goals and measure early. Use measurable goals early in the project conversation.

6.) Making it “perfect.” –> Perfect is the enemy of results.

For stakeholders that strive for “perfection,” failure may be their destiny.

Website project problems #6

The web is all about change, evolution, adaptiveness, learning, and growth, which are at odds with the concept of perfection. Browsers change, new technology emerges, and the screens that interpret our interactive brands are continuously evolving. So should websites.

 

The concept of “perfection” can cause website design projects to suffer from subjective decision making and painstaking obsessiveness on the wrong details. Similar to the comments above, making something “perfect” can be challenging for professional to intuit, plus the decision-making process often gets derailed and focuses more on a particular individual’s momentary taste instead of driving success for a business, its user base, its sales process, and the buyer’s journey.

 

Solution: Instead of focusing on subjective notions of perfect, try to get the project team and stakeholders focused on measurable results and solving the user’s needs throughout the buyer’s journey.

 

7.) We need “it all done” before the launch.

Many companies increase the scope of their website project after the project begins. The reasons for this increasing scope may be due to:

  • Finally having a chance to think through the needs of the site,
  • Finally receiving consolidated feedback from stakeholders,
  • Beginning to understand new options, possibilities, and value from the website,
  • New stakeholders are beginning to play a role that never did before — and lack context
  • New technical requirements are emerging
  • A desire to solve as many needs as possible before the project ends — the goalposts keep changing

These project expansions or misaligned expectations can cause websites to launch late or not at all. We have interviewed many companies that had web projects conclude without launching.

Website project problems #7

Solution: Set expectations that work on the website will continue after the launch. Creating a phasing structure for the project and communicate with all stakeholders about having a multi-phase launch process. Prioritize what will launch in phase one, two, three, and so on.

 

8.) Feedback too late in the process.

For many stakeholders and web project teams, feedback may come too late in the process and may come in a disorganized fashion. Unfiltered feedback will certainly wreak havoc on a website project: lengthening the timeline, cause coding errors, decreasing the quality of design, causing executive stakeholder frustration, and causing time-delays that reduce the benefits of a new website launch (the core reason for doing the project in the first place).

Website project problems #8

Solution: Anoint a project decision maker as a filter for all feedback throughout the project. Limit all feedback after the design stage to critical only notes. Save feedback, ideas, and requests for post-launch initiatives. Create a backlog or wish list for the next phase of the website project, which will begin immediately after the launch of the new site.

 

9.) Ongoing support and commitment.

Many organizations wait too long to redesign their website. Websites act as a 24/7/365 representation of a brand, yet many organizations put little effort into their website. Likewise, for many organizations, once they finally commit to overhauling their languishing website, they focus on keeping costs low–often selecting the lowest price vendor over the highest quality and fit partner.

Website project problems - support is critical

The final mistake many organizations make is failing to commit to support and ongoing improvements to their website. Once the website launches, the organization allows the site to languish again–often producing very little content and not focusing on optimization.

 

Solution: Consider a website project to consist of two (or more) distinct phases. The first phase is the design of the new site–hopefully broken into a series of launches. The second phase focuses on an ongoing commitment to optimization, improvements, expansions, and content creation. Websites must be an engine for growth–a reflection of an organization’s commitment to growth. Growth requires ongoing, iterative work.

 

8 Website Design Strategies to Improve Lead Generation [Free eBook PDF]




Follow Ironpaper

* Your privacy is important to us.

Connect socially



Ironpaper is a results-driven digital marketing agency. Ironpaper integrates design, technology and marketing for the web to drive meaningful results for clients. We are based in New York City and Charlotte, NC.